Dodatnih -5% na vsa ležišča! Tudi že znižana. Klik TUKAJ >>
×

Registracija

Podatki o računu

Login Datas

Prijava

Polje ime je obvezno!
Polje priimek je obvezno!
Ime ni veljavno!
Priimek ni veljaven!
Elektronski naslov ni veljaven!
Polje elektronski naslov je obvezno!
Elektronski naslov že obstaja!
Polje geslo je obvezno!
Vnesite veljavno geslo!
Vnesite minimalno 6 znakov!
Vnesite največ 16 znakov!
Gesli se ne ujemata
Morate se strinjati s splošnimi pogoji
Elektronski naslov ali geslo ni pravilno

Izberite ustrezen vzglavnik za naspana jutra

Vse več ljudi se dandanes spopada z bolečinami v vratu. Te pogosto nastanejo zaradi nepravilne drže glave med spanjem, za kar je lahko kriv tudi vzglavnik.

Če vas vzglavnik ne podpre pravilno, so vratne mišice med spanjem napete, kar začnete čutiti kot bolečino. Če je glava v nepravilni legi več noči, se bolečina stopnjuje. Zato potrebujete vzglavnik, ki je oblikovan tako, da omogoča optimalno lego glave in vratnega dela hrbtenice. Vzglavnik, ki pravilno podpre vratno-ramenski del, omogoča, da se mišice med spanjem sprostijo.

Vratne mišice so povezane še z drugimi mišicami v hrbtu. Tako se napetost prenese tudi na mišice zgornjega dela hrbta in ramenskega obroča. Stres, delo z računalnikom, dolgotrajne vožnje in ponavljajoča nepravilna drža so samo nekateri razlogi za napete mišice vratu.

Bolečine v vratu

Kako izbrati pravi vzglavnik?

Pri nakupu vzglavnika je pomembno, da le-ta ustrezno podpre glavo in vrat ter s tem tudi hrbtenico. Primerno mora biti visok in po možnosti ergonomsko oblikovan. Pomembna je tudi telesna konstitucija osebe. Ljudje s širšimi rameni potrebujejo nekoliko višjo oporo za vrat kot ljudje z ožjimi.

Pri večji telesni teži je priporočljivo izbrati trši, pri nižji pa mehkejši vzglavnik.

Seveda pa ne smemo pozabiti na ustrezno ležišče. Uporaba obojega, tako odličnega ležišča kot primernega vzglavnika, vam bo podarila mirne in prespane noči.

Izbira vzglavnika glede na položaj spanja

Izbira vzglavnika glede na spalni položaj

Če spite na boku, boste potrebovali višje in čvrstejše vzglavje, ki bo vaše telo ohranjalo v poravnanem položaju. Med spanjem se glava ne sme povesiti, zato potrebujete prilagodljiv vzglavnik, ki omogoča pravilno podprto glavo, vrat in ramena.

Če spite na hrbtu, boste prav tako potrebovali nekoliko višji vzglavnik, ki bo nudil podporo naravni ukrivljeni legi hrbtenice. 

Če spite na trebuhu, pa mora biti vaše vzglavje nizko in mehkejše, da vrat in glava nista postavljena v nenaraven položaj. Izberite torej nizek in mehkejši vzglavnik, ki omogoča vratu in hrbtenici ravno lego. 

Izbira vzglavnika glede na obliko

Vzglavnik je lahko anatomske ali klasične oblike. Klasičen vzglavnik je načeloma primeren za ljudi, ki spijo na trebuhu ali v različnih spalnih položajih. Vzglavnik anatomske oblike sledi telesni strukturi, glavi, vratu in ramenom, primeren pa je za spanje na boku oz. hrbtu. 

To so seveda le osnovna dejstva. Vsak posameznik pa je edinstven in tako vsem ne ustrezajo enaki vzglavniki