×

Registracija

Podatki o računu

Login Datas

Prijava

Polje ime je obvezno!
Polje priimek je obvezno!
Ime ni veljavno!
Priimek ni veljaven!
Elektronski naslov ni veljaven!
Polje elektronski naslov je obvezno!
Elektronski naslov že obstaja!
Polje geslo je obvezno!
Vnesite veljavno geslo!
Vnesite minimalno 6 znakov!
Vnesite največ 16 znakov!
Gesli se ne ujemata
Morate se strinjati s splošnimi pogoji
Elektronski naslov ali geslo ni pravilno

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je lateks?

Lateks je sestavni del soka drevesa kavčukovca. Pridobivajo ga z obrezovanjem dreves, ki se na ta način smolijo in izločajo sok. Ta gre potem v nadaljnjo predelavo v specializirane tovarne, kjer iz surovine pridobivajo čisti lateks. Uporabljajo ga za izdelovanje lateksove pene za ležišča in vzglavnike, pa seveda za veliko drugih izdelkov.

Zakaj lateks?

Razlogov je več. Gre za material naravnega izvora, ki je prijazen do okolja in ljudi. Lateks je edini med vsemi penastimi materiali, ki ima pri obremenjevanju zadostno trajno elastičnost. Ležišča iz lateksa lahko po življenjski dobi postavljamo ob bok vzmetnicam. V določenih pogledih jih tudi močno prekašajo. Poleg tega je lateks zaradi posebnega načina penjenja zelo zračen, antistatičen, antialergijski in točkovno prilagodljiv.

Kako vemo, da gre za pravi lateks in ne za plastično maso?

Plastične mase penijo s pomočjo kemičnih penil, lateks pa preprosto z vpihovanjem zraka. Zaradi tega se lateks nikoli ne speni povsem brez napak, ampak je vsake toliko v masi kak nepravilen, večji zračni mehurček. Teh v sintetičnih penah ni. Strokovnjak lahko že o ogledom in otipom ugotovi, za kakšen material gre. Ustreznost materiala se izkazuje tudi s certifikati, v kolikor jih je prodajalec pridobil.

Katero ležišče potrebujem?

Ležišče je potrebno izbrati glede na vaše osebne potrebe in lastnosti. Pomembna sta tako model kot trdota. Modeli se med seboj razlikujejo po namembnosti. Trdoto posameznega modela določi naš strokovnjak s pomočjo tabel, ki upoštevajo telesne lastnosti uporabnika, pri nekaterih modelih pa tudi z posebno meritvijo. Seveda se znotraj dopustnih odstopanj upoštevajo tudi individualne želje.

Kakšna trdota mi odgovarja?

Pri ležiščih iz lateksa je mogoče individualno izbrati trdoto jedra glede na vašo težo oz. potrebe. Naši svetovalci vam bodo znali pravilno svetovati, tudi če imate posebne želje.

Priporočene trdote:

  • do 75 kg =  mehko ležišče (trdota S)
  • med 75 in 95 kg = trše ležišče (trdota M)
  • nad 95 kg = ekstra trdo ležišče (trdota F)

Ali potrebujem posteljno podnožje?

Ustrezno podnožje je praktično nepogrešljiv dodatek v sodobni postelji. Skupaj z ležiščem optimizira ustrezno prilagoditev telesu, poveča zračnost ležišča na spodnjem delu in podaljšuje njegovo življenjsko dobo. Večina modelov omogoča še dodatno nastavljanje trdote. Obstajajo pa tudi podnožja z regulacijo naklona, opcijsko tudi na električni pogon.

Ali potrebujem nadvložek?

Nadvložek sicer ne sodi med nepogrešljive dodatke, ima pa seveda svoje prednosti. Obstaja več vrst nadvložkov, nekatere uporabljamo zaradi dodatne toplote in prožnosti, ki jo dajejo ležiščem, nekatere pa zgolj zaradi zaščite ležišča.

Ali je lateks res vroč?

Lateks vsekakor ni hladen material. Že na otip daje prijeten, topel občutek. Nikakor pa ležišče iz pravega lateksa ni vroče, saj zaradi dobre zračnosti in sposobnosti odvajanja odvečne vlage preprečuje vroč občutek. Veliko je odvisno tudi od kakovosti prevleke. Žal danes najdemo na tržišču tudi ležišča iz sintetičnega lateksa, ki so na prvi pogled zelo podobna ležiščem iz naravnega lateksa, vendar veliko bolj vroča. Ker dostikrat zelo površno pregledamo izdelke, ki jih kupujemo, se prav lahko zgodi, da bomo med spanjem potili in misleč, da spimo na naravnem lateksu, krivili material.

Kateri vzglavnik naj izberem?

Če imamo težave z vratnim delom hrbtenice, je vsekakor potrebno izbrati takega, ki je namenjen »težavnim« vratovom. Taki vzglavniki so nastavljivi po trdoti in višini, zato si ga lahko prilagodimo našim potrebam. Če pa teh težav nimamo, je pri izbiri potrebno upoštevati napogostejši spalni položaj. Preverite tudi vodič za izbiro vzglavnika >>

Ali lateks res ni primeren za vlažne prostore?

Prav nasprotno. Ležišče iz lateksa je zelo primerno za vlažne prostore, saj v jedru nikoli ne zadržuje vlage. Znoj, ki ga sprejme, takoj odda prevleki na spodnji strani, zaradi česar je priporočljivo ležišče postaviti na zračno dno, da se lažje in hitreje osuši. Pri vzmetnicah je pretočnost zraka skozi jedro bistveno slabša, saj morajo biti plasti pod prevleko dovolj kompaktne, da zadržijo vzmeti. Zaradi tega prihaja do zastajanja vlage v jedru, ki lahko povzroči plesnenje z notranje strani. To uporabnik opazi šele po nekaj letih, ko ležišče začne smrdeti po plesni. Pri ležiščih iz navadnih pen pa znoj ne pride niti do jedra, ampak ostaja v zgornjih plasteh ležišča.

Lateks ne sme na sonce

Res je. Lateks je naraven material in kot tak občutljiv na UV žarke, ki povzročajo pospešeno staranje. Podobno kot bi nezaščiteno kožo izpostavili soncu. Rezultat nam je znan.

Alergija na lateks

Kot mnoge druge snovi, ki jih uporabljamo sodobni ljudje, tudi lateks občasno nastopa kot potencialni alergen. Ob tem je treba vedeti, da je bistveno več ljudi alergičnih na živalsko dlako, torej tudi na volno. Število alergij na lateks je zanemarljivo majhno. Kot zanimivost lahko povemo, da so žvečilni gumiji narejeni iz lateksa, zato lahko zelo preprosto preverimo našo morebitno alergijo.

Kateri izdelki se lahko naredijo v nestandardnih dimenzija?

Pri podjetju Dollar vam v nestandardnih dimenzijah lahko naredimo ležišča iz lateksa, nadvložek iz lateksa in merino oz. kašmir nadvložek. Dobavni rok oz. izdelava je odvisen od izdelka. Pred izdelavo je potrebno podpisati izjavo o nestandardni dimenziji. S podpisom izjave potrdite, da sem bili pred nakupom obveščeni, da izdelek, ki ste ga naročili, izvenstandardnih dimenzij in zanjo ne velja 30 dnevni preizkusni rok in izdelka ni mogoče zamenjati oziroma vrniti.

Ali so ležišča na zalogi?

Vsi modeli ležišč Dollar se delajo po naročilu. Dobavni rok je predvidoma 7 – 10 delovnih dni. Pred izdelavo je potrebno plačati avans v višini 40 % vrednosti naročila. Ležišče dostavimo na vaš naslov. Glede predvidenega časa dostave vas tudi predhodno obvestimo.

V kolikor mi ležišče ne ustreza, ali ga lahko menjam?

Pri Dollarju vam zagotavljamo nakup popolnoma brez skrbi, saj za naše kupce poskrbimo v največji možni meri. V 30-dnevnem testnem obdobju boste spoznali, ali vam ležišče ustreza, in če z nakupom ne boste 100 % zadovoljni, ga v tem času lahko zamenjate ali vrnete. Izjema so samo izdelki v izvendstandardnih dimenzijah.

Kakšna je garancija na ležišča?

Na jedra ležišč blagovne znamke Dollar proizvajalec zagotavlja 2-letno garancijo in dodatno 8-letno jamstvo v primeru uporabe ležišča Dollar skupaj s posteljnim dnom Dollar. Iz higienskih razlogov priporočamo menjavo ležišča na 7 do 8 let. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil na garancijskem listu in ob predložitvi računa.

Letveno dno že imam – ali se mi kljub temu upošteva dodatno 8 – letno jamstvo na ležišče?

Ni pogoj, da je posteljno dno kupljeno pri podjetju Dollar. Ustrezno posteljno dno mora imeti vsaj 26 prožnih letvic, vsaj 5 letvic v ledveno-bočnem delu mora imeti možnost prilagoditve trdote. Zaželeno je, da ustreznost letvic dokazujete z računom, ki ni starejši od 3 – 5 let.

Ali akcije in plačilni pogoji, ki so na spletni strani, veljajo tudi v vaših poslovalnicah Dollar?

Vse akcije oz. popusti in plačilni pogoji, ki so na spletni strani, veljajo tudi v naših poslovalnicah Dollar. Izjema je le plačilo na do 12 obrokov (brez obresti, s trajnikom) in na 12 obrokov s kreditno kartico Diners, ki velja samo v poslovalnicah Dollar.

Ali imate v ponudbi tudi odvoz starega ležišča?

Pri podjetju Dollar imamo v  ponudbi tudi odvoz starega ležišče. Potrebno je doplačilo v višini 30 €. V kolikor se odločite za odvoz, nas o tem predhodno obvestite.

Ali lahko naročeno ležišče prevzamemo v kateri od vaših poslovalnic?

Zaradi prostorske stiske in kvalitetnejše dostave ležišča ni mogoče prevzeti v poslovalnici. Pri ležiščih nudimo osebno dostavo na dom. 

Ali imate modele ležišč razstavljene tudi v vaših salonih Dollar?

Modeli Dollar ležišč so razstavljeni v naših salonih Dollar. Priporočamo, da se predhodno v poslovalnici preveri kateri modeli oz. trdote so razstavljeni.

Vaše ležišče uporabljam že vrsto let. Kdaj priporočate zamenjavo ležišče?

Življenjska doba ležišče je odvisna od več dejavnikov (cenovni razred, ustreznost letvenega dna in vzdrževanje). Zunanji dejavniki, ki nakazujejo dotrajanost so: neudobne vzmeti oz. vzbokline, neprijeten vonj, natrgana in obrabljena prevleka, občutek, da ležišče ne nudi več potrebne opore ter, da se zbujate utrujeni in z bolečinami.

Ali imajo vaša lateks ležišča kakovost izdelka potrjeno s certifikatom?

Vrhunsko kakovost materialov in izdelkov potrjujemo s certifikati. Vsa naša ležišča so najvišje kakovosti za katero jamčimo s certifikati, ki imajo ljudem in otrokom prijazen predznak. Öko-Tex certifikat je najbolj znano jamstvo za kakovost tekstilij, ki so izdelane brez zdravju škodljivih snovi. Vsak proizvod je vsestransko testiran pri neodvisnih evrop­skih raziskovalnih inštitutih in skrbno analiziran glede na standardizirane kriterije.

Želim naročiti izdelek, ki ga trenutno ni na zalogi. Kakšen je dobavni rok?

V kolikor izdelka, ki ga želite naročiti, ni na zalogi, nam prosim pošljite povpraševanje na info@dollar.si. Predviden prihod blaga bomo preverili in vam v najkrajšem možnem času odgovorili na elektronsko sporočilo.

Ali je mogoče menjati samo prevleko ležišča?

Pri ležiščih je možna menjava samo prevleke. Cena je odvisna od dimenzije in višine ležišča. Povpraševanje lahko pošljete na info@dollar.si in vam bomo v najkrajšem možnem času poslali informativni izračun na mail.