Ker pa je vzglavnikov različnih vrst, se nam verjetno postavlja vprašanje, kako naj operemo svojega. Ali lahko vzglavnik iz lateksa preprosto operemo v pralnem stroju? Ali lahko vzglavnik s polnilom iz kosmičev sušimo na visoki temperaturi v sušilnem stroju? Ali lahko vse vzglavnike operemo skupaj? Odgovori se glasijo: ne, ne in definitivno ne! Vsekakor morate vedno prebrati navodila za vzdrževanje, mi pa vam podajamo dobrodošle nasvete.

Vzglavniki iz lateksa

Večina vzglavnikov iz lateksa ima prevleko, ki jo lahko snamete in dvakrat ali trikrat na mesec operete. Ker je vzglavnik hipoalergen in odporen na plesen, pa je dovolj, če ga operete enkrat ali dvakrat na leto. In to ne v pralnem stroju, v katerem lahko izgubi obliko, temveč ročno v mlačni vodi z dodatkom malo blagega detergenta, ki naj bo brez vonja. Nežno ga ožemite in ga večkrat sperite pod tekočo vodo, posušite pa ga na zraku, kar lahko traja tudi 24 ur.

Priporočamo Dollarjeve vzglavnike iz naravnega lateksa:

Anatomski vzglavnik iz lateksa Dollar Ortopedic VarioAnatomski vzglavnik iz lateksa Dollar AnatomicVzglavniki s polnilom iz kosmičev

Če želite preveriti, ali zdržijo pranje, jih prepognite na pol, in če se takoj ne vrnejo v prvotno lego, verjetno ne bodo prestali pranja. Kadar pa prevzamejo osnovno obliko, jih z daljše strani zvijete v rolo ter na oba konca in sredino namestite elastiko. Tako preprečite nastanek grud. Vzglavnik operete z blagim detergentom v mlačni ali hladni vodi, nato pa ga posušite v sušilcu na najnižji temperaturi.

Vzglavniki iz perja

Da bo življenjska doba vzglavnikov iz perja čim daljša, jih je priporočljivo preobleči v zaščitno prevleko in jo oprati vsaj vsaka dva tedna. Strokovnjaki priporočajo pranje pernatih vzglavnikov le enkrat ali dvakrat na leto, popolnoma pa se odsvetuje kemično čiščenje. Pralni stroj nastavite na stopnjo za občutljivo perilo in uporabite blag detergent, preskočite pa mehčalec in belilo. Koliko vzglavnikov boste dali v pralni stroj, je odvisno od velikosti bobna, načeloma pa vanj dajte enega ali dva vzglavnika. Pernate vzglavnike lahko sušite v sušilnem stroju na srednji temperaturi, vendar morate biti pozorni, da se perje ne sprime v kepe. Vsake toliko časa jih vzemite ven in jih pretresite, pustite, da se malce ohladijo, in jih nato spet dajte v sušilec. Za večjo mehkobo in preprečitev grudenja daste v sušilec nekaj čistih teniških žogic, spravljenih v nogavice (da sušenje ni tako glasno). Kadar želite vzglavnik samo osvežiti, pa ga dajte za 15 minut v sušilec na srednjo temperaturo. Tako ostane vzglavnik mehak, poleg tega pa se na ta način znebite tudi pršic.

Priporočamo Dollarjev vzglavnik s polnilom iz kombinacije gosjega puha in perja:

Puhasti vzglavnik Finland Premium

Druge metode čiščenja

Če vaš vzglavnik ni kandidat za pranje, napolnite pršilko z mešanico enega dela vodke in treh delov vode ter ga dodobra popršite. Nato ga pustite, da se posuši na zraku oziroma še bolje na soncu. Morda je slišati čudno, toda alkohol je močno sredstvo za sterilizacijo in deluje proti mikrobom. Ko pa pride dan, da je vzglavnik porumenel ali poln grudic, je preprosto čas, da ga zavržete. Bolje in predvsem bolj zdravo boste spali, če boste kupili novega.

Pomembno: zgornji nasveti za vzdrževanje vzglavnikov veljajo na splošno. Pred čiščenjem še vedno poglejte etiketo o vzdrževanju, da boste svoj vzglavnik pravilno očistili.