Spalnica je pomembna soba

Spalnica, ki je urejena po vzoru feng shuija, v družino prinaša harmonijo, ki bo uživala v dobrem zdravju, uspešnih medsebojnih odnosih in materialni blaginji.

Spalnico je, glede na celoten dom, najbolje namestiti čim dlje stran od vhodnih vrat. Energija, ki skozi vhodna vrata vstopa v dom, se skozi notranji pretok umirja in zato je za mirne in sproščene trenutke modro, da je v najtišjem delu vašega stanovanja oziroma hiše.

Namembnost spalnice je ena sama: da nam napolni baterije za naslednji dan. Zato je ključno, da to upoštevate pri izbiri opreme v tem prostoru. Dobro je, da spalnica ni prevelika soba, ker je v tem primeru energija zelo jang. To v praksi pomeni, da je energija aktivna in jo boste težko napolnili s svojo energijo senzualnosti, miru in sproščenosti. In če je po drugi strani prostor premajhen, je zelo jin, kar lahko deluje utesnjeno ali celo klavstrofobično.

Ambient v spalnici

Ni naključje, da je ambient v spalnici po naravi bolj jin, saj je soba namenjena počitku in spanju, zato je treba poskrbeti, da odstranite vse moteče energije, ki bi lahko motile spanec. Pomembno je, da vse stvari, ki jih ne potrebujete in vam ne služijo, redno odstranjujete iz spalnice.

Prav tako odsvetujemo, da imate v spalnici televizijski sprejemnik, saj ustvarja elektromagnetno sevanje, ki škodi zdravju. Če se mu ne morete odpovedati, potem ga ponoči izklopite iz elektrike in ekran pokrijte s tkanino. Še bolje pa je, če ga lahko kar zaprete v omaro.

Eden od tabujev v feng shuiju je odsev spečega telesa v ogledalu, saj ogledalo moti spanje. Rezultat tega pa so lahko bolezni ali slabi partnerski odnosi. Pravijo, da ogledalo, ki je obrnjeno proti postelji, pripelje tretjo osebo v odnos, zaradi česar se par lahko razide. Rešitev je, da ogledalo pokrivate s kosom blaga ali pa ga prestavite na notranjo stran garderobne omare. 

Kakšno obliko spalnice izbrati?

Najboljši obeti so pri spalnici, ki je kvadratne ali pravokotne oblike, brez kotov, ki bi v prostoru manjkali.
Tako kot soba naj bo tudi postelja kvadratne ali pravokotne oblike. Izogibajte se okroglim ali vodnim posteljam. Še posebej vodne postelje motijo energijo v sobi. Pari naj spijo na vzmetnici, ki je v enem kosu in ne na postelji z dvema vzmetnicama, saj to prinaša nestabilne odnose in lahko celo vodi v prekinitev odnosa med partnerjema. Rešitev je v tem primeru lahko nekaj, kar vzmetnici povezuje – na primer skupni nadvložek in skupna rjuha, ampak je to le začasna rešitev.

Pri Dollarju vam ponujamo ležišča iz naravnega lateksa, ki imajo snemljivo in pralno prevleko iz bombaža in bambusa debeline 2 cm. Celotno ponudbo ležišč si lahko ogledate tukaj.

V ponudbi najdete tudi vzmetnice/žepkasta ležišča iz kombinacije žepkastih vzmeti in spominske pene - Dollar Spring Delux in iz kombinacije žepkastih vzmeti in lateksa - Dollar Spring Lateks Delux.

Priporočamo tudi 5-conski nadvložek Bamboo, višine 6 cm, in nadvložek iz merino volne.

Kako postaviti posteljo?

Najpomembnejši je položaj postelje. Pozicija moči je pomembna tudi pri postelji, kar pomeni, da imate pregled nad vrati v prostor. Odsvetujemo položaj postelje pod oknom, saj to simbolizira pomanjkanje podpore. Ravno tako se izognite postavitvi med vrati in oknom, saj ste tako na energijskem prepihu. Vznožje postelje naj ne gleda neposredno proti vratom spalnice, saj je tak položaj znan kot “položaj mrtveca”. Postelja naj bo potisnjena z vzglavjem trdno ob steno, kar predstavlja dobro podporo v življenju in naj ne deli stene s straniščem.

Škodljivi vplivi in kopalnica

Vrata spalnice naj ne bodo nasproti drugim vratom ali stopnišču niti ne na koncu dolgega hodnika. Če je postelja nameščena med vrata kopalnice in vrata spalnice, to prinaša nesrečo in bolezen. To lahko popravite tako, da postavite zaslon, kot je paravan, in tako zaustavite negativne energije iz kopalnice.

Feng shui uči, da ni dobro imeti ničesar grozečega ali škodljivega nad glavo. Če imate viseče omarice in knjižne police nad vzglavjem, prestavite posteljo drugam.

Še en tabu za spalnice je prisotnost vode, akvarijev ali slik s podobami vode. Pravijo, da prisotnost vode v spalnici lahko povzroči vlome ali finančne izgube, saj voda pri Kitajcih predstavlja bogastvo in denar.

Slike, ki jih namestite okoli sebe, imajo pomemben vpliv na vašo psiho. Slikam, ki vas spominjajo na slaba obdobja v vašem življenju, se je bolje izogibati. Enako je s fotografijami. Pomembno je, da imate na dogodke, v katerih so fotografije nastale, dobre spomine in da ste na fotografijah nasmejani. V spalnici priporočamo, da si namestite sliko para, poročno fotografijo oz. sliko s partnerjem. Predel medsebojnih odnosov je kot naročen za tako simboliko.  

Močne barve niso primerne za spalnico

Nikoli ne prebarvajte spalnice v črno, ker je preveč jin, ali rdečo, kar je preveč jang. Bodite zmerni in pazite na ravnotežje. Uporabljajte pastelne, nežne barve od krem, bež, rožnate, marelične, barve sivke do koralne, čokoladne, barve zemlje in barve melancana. Za dodatke lahko uporabite rdečo ali rožnato, saj spodbujata strast in občutek ljubezni.

Rastline in rože, ki ustvarjajo bogato jang energijo, so še en tabu za spalnico. Znano je, da rože v spalnicah samskih ljudi zatirajo energijo sreče v romantičnih stvareh, ustvarjajo pa tudi nesoglasja in nezvestobo pri parih.

Feng shui spalnica ter simboli in predmeti

V feng shuiju se priporočajo nočne lučke na obeh straneh postelje, saj ustvarjajo prijetno mehko svetlobo. Ključno je, da oprema v spalnici spodbuja energijo ljubezni in miru, pa tudi simboli, ki jih nameščate v njej, naj predstavljajo harmonijo in umirjenost. In ker vsak človek, ki vstopi v prostor, v njem pusti svoj energijski odtis, je pomembno, koga spustite v to svoje svetišče ljubezni!