Pokazatelji, da je čas za zamenjavo vzglavnika:

1. Zbujate se z bolečinami v vratu
2. Vaš vzglavnik je razbarvan
3. Zbujate se z zamašenim nosom

Kako najhitreje ugotovite, če je napočil čas za menjavo vzglavnika?

1. prepognite vzglavnik na polovico
2. postavite čevelj ali izdelek podobne teže na vzglavnik
3. odstranite čevelj

Ko boste odstranili čevelj, se mora vzglavnik vrniti nazaj v prvotno obliko. Če ostane izris čevlja oz. vdolbina, je vaš vzglavnik odslužil svoje in ga je potrebno zamenjati.
Če vas vzglavnik ne podpre pravilno, so vratne mišice med spanjem napete, kar začnete čutiti kot bolečino. Če je glava v nepravilni legi več noči, se bolečina stopnjuje. Zato potrebujete vzglavnik, ki je oblikovan tako, da omogoča optimalno lego glave in vratnega dela hrbtenice. Vzglavnik, ki pravilno podpre vratno-ramenski del, omogoča, da se mišice med spanjem sprostijo. Vratne mišice so povezane še z drugimi mišicami v hrbtu. Tako se napetost prenese tudi na mišice zgornjega dela hrbta in ramenskega obroča. Stres, delo z računalnikom, dolgotrajne vožnje in ponavljajoča nepravilna drža so samo nekateri razlogi za napete mišice vratu.

Priporočljivo je menjati vzglavnik najmanj na tri leta.

Kako izbrati pravi vzglavnik?

Pri nakupu vzglavnika je pomembno, da le-ta ustrezno podpre glavo in vrat ter s tem tudi hrbtenico. Primerno mora biti visok in po možnosti ergonomsko oblikovan. Pomembna je tudi telesna konstitucija osebe. Ljudje s širšimi rameni potrebujejo nekoliko višjo oporo za vrat kot ljudje z ožjimi. Pri večji telesni teži je priporočljivo izbrati trši, pri nižji pa mehkejši vzglavnik. Seveda pa ne smemo pozabiti na ustrezno ležišče. Uporaba obojega, tako odličnega ležišča kot primernega vzglavnika, vam bo podarila mirne in prespane noči.

Izbira vzglavnika glede na položaj spanja

Če spite na boku in na hrbtu, boste potrebovali višje in čvrstejše vzglavje, ki bo vaše telo ohranjalo v poravnanem položaju in nudilo podporo naravni ukrivljeni legi hrbtenice. Med spanjem se glava ne sme povesiti, zato potrebujete prilagodljiv vzglavnik, ki omogoča pravilno podprto glavo, vrat in ramena.

Priporočamo:

Anatomski vzglavnik iz lateksa Dollar Ortopedic Vario
Anatomski vzglavnik iz lateksa Dollar Medical
Anatomski vzglavnik iz lateksa Dollar Anatomic
Klasični vzglavnik Andorra Supersoft - višji
Svileni vzglavnik Victoria's Silk - višji
Klasični vzglavnik s kosmiči lateksa SleepForm

Če spite na trebuhu, pa mora biti vaše vzglavje nizko in mehkejše, da vrat in glava nista postavljena v nenaraven položaj. Izberite torej nizek in mehkejši vzglavnik, ki omogoča vratu in hrbtenici ravno lego.

Priporočamo:

Klasični vzglavnik Andorra Supersoft - nižji
Svileni vzglavnik Victoria's Silk - nižji
Puhasti vzglavnik Finland Premium

Izbira vzglavnika glede na obliko

Vzglavnik je lahko anatomske ali klasične oblike.
Klasičen vzglavnik je načeloma primeren za ljudi, ki spijo na trebuhu ali v različnih spalnih položajih.

Preverite Dollarjevo ponudbo vzglavnikov klasične oblike:

Klasični vzglavnik Andorra Supersoft - višji
Svileni vzglavnik Victoria's Silk - višji
Klasični vzglavnik Andorra Supersoft - nižji
Svileni vzglavnik Victoria's Silk - nižji
Puhasti vzglavnik Finland Premium
Klasični vzglavnik s kosmiči lateksa SleepForm

Vzglavnik anatomske oblike sledi telesni strukturi, glavi, vratu in ramenom, primeren pa je za spanje na boku oz. hrbtu.

Anatomski vzglavnik iz lateksa Dollar Ortopedic Vario
Anatomski vzglavnik iz lateksa Dollar Medical
Anatomski vzglavnik iz lateksa Dollar Anatomic

To so seveda le osnovna dejstva. Vsak posameznik pa je edinstven in tako vsem ne ustrezajo enaki vzglavniki. Pri Dollarju vam strokovno svetujemo, kateri bi vam ustrezal glede na vaše spalne navade.

Zakaj je potrebno menjati vzglavnik najmanj na 3 leta?

Marsikdo se ne more ločiti od svojega starega vzglavnika, kljub temu da je ta že precej dotrajan. Vendar je pametno, da o zamenjavi temeljito razmislite vsaj na vsaka 3 leta. Predvsem zato, ker se vzglavnik v tem času posede in ne nudi zadostne opore, to pa privede do tega, da se pričnete zbujati z otrdelim in bolečim vratom. Še bolj skrb vzbujajoče je dejstvo, da se v starem in dotrajanem vzglavniku skriva tudi nešteto majhnih bitij: pršic. Stari vzglavniki so zaradi potu in odmrle kože idealno gojišče za pršice. Pršice so zelo pogost alergen in tudi rizični dejavnik za razvoj astme. V enem samem tednu se jih v vzglavniku lahko nabere kar 1 milijon!


Strokovnjaki pri Dollarju ugotavljajo, da je tako vzglavnik priporočljivo menjati na vsakih nekaj let, najbolje po 3 letih. V tem času se namreč v njem nabere ogromno prahu, odmrle kože in posušenega potu. V treh letih pravzaprav vzglavnik prefiltrira kar do 30 litrov znoja! Si predstavljate, koliko znoja je že prefiltriral vaš vzglavnik? In na ta vzglavnik boste legli tudi danes zvečer? Razmislite, mogoče je skrajni čas, da zamenjate svoj vzglavnik.