Objeti? Hrbet na hrbet? Narazen ali povezani? V položaju žličke? Kako spite s svojim/svojo partnerjem/ico? Govorica telesa pove mnogo o vaši osebnosti ter o vašem čustvenem in spolnem življenju. Postelja je poleg tega, da je kraljestvo strasti in sprostitve, idealno mesto tudi za to, da ugotovite, kako in če sploh vaš odnos funkcionira. Torej, kako spi srečen par? Kaj natanko pomeni določen položaj? Zvestobo? Prevaro? Skladnost? Ali enostavno, da je v spalnici pretoplo ali da vas zebe v noge?

Par preživi tretjino svojega časa tako, da ga skupaj prespi. Šele ko se pogasijo luči, se začne iskrenost: položaj, v katerem smo med spanjem, pokaže razpoloženja, dvome, strahove in napetosti, seveda pa tudi veliko resnice. Torej če ima par krizo ali če je ljubezen prava, se vse to vidi prav v postelji. Ni treba vohuniti za partnerjem, medtem ko se premika v spanju, da bi lahko preverili, ali je pod stresom; najpomembnejši je položaj, ki ga zavzame pred spanjem. Obstajajo pari, ki ne morejo zaspati, ne da bi bili objeti, obstajajo pa tudi taki, ki potrebujejo svoj življenjski prostor tudi med spanjem in potrebujejo večjo posteljo, da bi jim bilo udobno. Poglejmo skupaj najpogostejše položaje in njihov pomen s psihološkega vidika.

Položaj zlička

Položaj, kjer partnerja spita drug poleg drugega na način, da se eden privije na hrbet drugega. Ta položaj morda najbolje izraža popolno harmonijo, ki jo par doživlja: telesi postaneta eno, obstaja strast in želja po bližini; to je pokazatelj, da ima par trdno zvezo, polno ljubezni, in da sta zelo povezana drug z drugim. Običajno v tem položaju moški objema žensko, kar kaže na željo po bližini in občutek varnosti v toplem objemu.
Položaj koala

Če se nekdo drži partnerja kot nahrbtnik ali koala namesto nekega bolj romantičnegapoložaju, moramo biti zelo pozorni! Takšen položaj je namreč simptom posesivnosti in svojevrstne čustvene odvisnosti od partnerja: to je odnos, ki s časom začne dušiti.

Položaj hrbet na hrbet

Na prvi pogled sicer ni videti pozitivno, a ta položaj predstavlja trdnost para in veliko željo po neodvisnosti. Torej če s svojim partnerjem/ico spite v tem položaju, je vaša ljubezen zelo verjetno stabilna in zdrava ter je osnovana na zaupanju in osebni neodvisnosti. To ne pomeni, da je vaša zveza v krizi, povsem nasprotno, odkriva sposobnost soočanja in prebroditve težkih trenutkov, ter s tem priložnost rasti in utrditve odnosa.

Na robu postelje

Če en partner razširi roke in noge prek cele postelje in s tem prisili drugega partnerja, da spi na robu postelje, je potrebna pozornost! To vsekakor ni dober znak, saj kaže na neenakopravnost in neravnovesje odnosa, v katerem ena stran dominira. Brez dvoma ta odnos preživlja težke trenutke, v katerem se oseba, ki zavzema manj prostora v postelji, počuti negotovo in ima nizko samopodobo ter spi zvita v položaju zarodka.

Objeti

Če s svojim/jo partnerjem/ico spite objeti, pomeni, da je vaš odnos v tem trenutku odličen. To se seveda nanaša tudi na vaše spolno življenje. Objem namreč kaže na predanost, ljubezen in naklonjenost. Moški s svojim objemom varuje ljubljeno žensko, ženska pa se prepusti in uživa v nežnostih.

Za zdravo spanje je pomembno ustrezno ležišče po meri. Priporočamo ležišča Dollar iz naravnega lateksa!