Pred dvajsetimi leti morda spanju nismo pripisovali neke pomembne veljave, dandanes pa se vse bolj zavedamo, kako zelo pomembno je. Vpliva tako na naše psihično kot fizično zdravje, uravnava pa tudi precejšen del naših telesnih ciklov in pripomore k ohranjanju zdrave teže. Sedem do devet ur spanca dnevno nam pomaga pri spoprijemanju z dnevnimi izzivi, ohranja naše zdravje in našo linijo. Zato ni nič nenavadnega, da je beleženje kakovosti spanca postalo skoraj tako priljubljeno kot beleženje vnesenih in porabljenih kalorij. Beleženje spanca je postalo ključni del vseh aplikacij, ki beležijo naš življenjski slog in ga pomagajo izboljšati. Merilniki spanja so vključeni tudi že v vse tako imenovane pametne ure, ki med nošenjem beležijo nekatere naše življenjske funkcije. A čeprav je vsa ta pametna tehnologija do neke mere res pripomogla k splošni boljši ozaveščenosti o zdravem življenjskem slogu, pa je v nekaterih primerih že začela kazati negativne posledice.

Merjenje spanca

Čeprav morda pri nas še ni tako razširjeno kot beleženje kalorij, številka iz leta v leto, kar kaže, kako zelo so ljudje podvrženi beleženju svojih navad in skrbi za zdravo življenje. "Obsedenosti" z zdravo prehrano in gibanjem se je pridružila tudi obsedenost s kakovostnim spancem, in ta je prav tako že začela kazati nove primere motenj spanja, ki so pogojeni predvsem s prisotnostjo nove pametne tehnologije.

Ortosomnija

Ortosomnija je na novo zaznana motnja spanja. Gre za motnjo spanja, pri kateri težave v resnici sploh ne predstavlja spanje, temveč naša samoocena kakovosti spanja, ki temelji na podatkih merilne naprave. Ortosomnija, ki izhaja iz besed orto, ki pomeni pravilno, pravo, in somnia, ki pomeni spanje, je motnja, ki se pojavlja pri uporabnikih merilnikov spanja, preprosto povedano pa gre za iskanje težav, kjer jih morda sploh ni. Novodobna tehnologija merjenja in beleženja našega življenjskega sloga je namreč pripeljala do vse bolj prisotne nagnjenosti k samodiagnosticiranju, ki pa seveda včasih lahko uide z vajeti, kar je ključna težava ortosomnije.

Težava, ki je ni

Kot kažejo primeri, so pacienti z ortosomnijo prepričani, da slabše spijo, ker jim tako kažejo njihove merilne naprave. Ko zjutraj preverijo, kako kakovosten je bil njihov spanec, in opazijo neka obdobja nemirnega spanja, so prepričani, da spanje ni bilo kakovostno. Če se to zgodi večkrat, posamezniki začnejo čutiti tesnobo in prepričanje, da se kakovost njihovega življenja in posledično njihovo zdravje slabšata, ker po podatkih merilnih naprav ne spijo dovolj dobro. Ta duševna tesnobnost mnoge pripelje k psihologu, kjer pa se pogosto ugotovi, da motenega spanja sploh ni oziroma se je pojavilo šele takrat, ko so posamezniki zaradi stresa glede spanja res začeli slabše spati.

Zakaj gre za motnjo spanja, če je v resnici ni?

Čeprav morda z našim spanjem v resnici ni nič narobe, govorimo o motnji spanja, ker ortosomnija zaradi stresa, ki ga povzroči obsedenost s popolnim spancem, sčasoma res pripelje do motenega spanja. Prav tako se posamezniki v teh primerih preveč zanašajo na merilne naprave in njihove podatke ter ne glede na lastne občutke in počutje verjamejo zgolj in samo tisto, kar kažejo naprave. Gre torej za popačeno sliko lastnega zdravstvenega stanja, ki je posledica prevelike odvisnosti od tehnologije.

Koliko spanja je dovolj?

Čeprav obstaja pravilo, da je za zdravega odraslega človeka idealno od sedem do devet ur spanja na noč, strokovnjaki vendarle poudarjajo, da so to zgolj okvirni podatki, ki se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika. Prav tako ni pravila, kaj pomeni kakovosten in nemoten spanec. Edino merilo v teh primerih je lastno telo, ki se ga moramo naučiti poslušati bolj kot vse merilne naprave. Če se zjutraj zbudite naspani, spočiti in polni energije, ste spali dobro, ne glede na to, kako dolgo ste spali in kako je vaše spanje zabeležila pametna naprava. Z merjenjem spanca seveda ni nič narobe, treba je le poznati mejo med merjenjem, ki je zgolj informativna pomoč, in merjenjem, ki vodi v perfekcionizem in spalno tesnobnost.

Ljudje na ležišču preživimo približno tretjino življenja, zato je izbira ustreznega ležišča velikega pomena. Za kakovosten spanec. Izberite ležišče iz naravnega lateksa ali žepkasto ležišče/vzmetnico Dollar.