Spalni položaj vpliva na kvaliteto spanja, po nekaterih navedbah pa je neposredno povezan tudi s posameznikovim značajem. Ločimo več spalnih položajev, med najbolj pogoste pa sodijo spanje na hrbtu, trebuhu, v položaju fetusa in spanje na boku.

Spanje v položaju fetusa

Položaj fetus velja za najpogostejši spalni položaj. Po nekaterih študijah naj bi v položaju fetusa (plodu) spalo več kot 70 odstotkov ljudi, med njimi pa je kar dvakrat več žensk, kot moških. Položaj plodu velja tudi za enega od bolj naravnih spalnih položajev, saj izhaja še iz maternice, ko smo se kot dojenčki tam zvili v takšno pozicijo. Značilnosti ljudi, ki spijo v položaju plodu, naj bi bile samozavest na zunaj, a občutljivost na znotraj, pa tudi sramežljivost.

Položaj naj bi bil nekoliko neugoden za hrbtenico, saj je ta usločena, kolena so pokrčena, brada pa je zvita k prsnemu košu. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi bilo pravilno spanje v tej legi zdravo, saj da odpravlja bolečine v spodnjem delu hrbta. Če pa spimo v nekoliko bolj »nerodni« legi, denimo da je naš vzglavnik previsoko ali prenizko, pa je položaj fetusa manj ugoden na hrbtenico, saj nas prisili, da je ta usločena, kolena pokrčena, brada pa stisnjena k prsnemu košu. Položaj naj bi bil manj ugoden tudi za vrat, saj med spanjem v tem položaju med rameni in glavo pogosto nastaja praznina.

Spanje na hrbtu

Tudi spanje na hrbtu sodi med bolj pogoste spalne položaje, obstaja pa tudi več različic te lege. Ena izmed njih je denimo spanje na hrbtu z iztegnjenimi rokami, druga s pokrčenimi, pa z objemanjem blazine ali odeje.
Med karakterne značilnosti, ki zaznamujejo na hrbtu speče ljudi, pa naj bi sodile družabnost, zaupljivost in sproščenost.
Številni strokovnjaki spanje na hrbtu priporočajo vsem tistim, ki trpijo za bolečinami v sklepih ali za artritisom. Spanje v tej legi namreč omogoča enakomerno razporeditev telesne teže na vse dele telesa in ni skoncentrirana zgolj na eno samo področje. Znano je tudi, da spanje na hrbtu ni primerno za tiste, ki smrčijo. Celo sama lega smrčanje spodbuja, saj se mišice čeljusti in jezika sprostijo, pritisnejo na grlo in posledično ovirajo dihanje. To je še bolj izrazito pri ljudeh s prekomerno telesno težo, saj je pri ovirano dihanje lahko še bolj izrazito.

Spanje na boku

Spanje na boku se od položaja plodu razlikuje po tem, da je pri tej legi naša hrbtenica vzravnana. V tem položaju naj bi spali ljudje, ki so karakterno odprti, a tudi nekoliko nezaupljivi in neodločni.
Prav zato, ker je hrbtenica raztegnjena, velja spanje na boku za enega izmed bolj zdravih spalnih položajev. Strokovnjaki spanje na boku obenem priporočajo tudi pri prebavnih težavah, predvsem zgagi, saj bočna lega omogoča nemoteno kroženje želodčne kisline. Po nekaterih raziskavah naj bi bilo pri težavah z zgago pomembno celo to, ali spimo na levem ali na desnem boku. Tisti, ki spijo na levem boku, naj bi namreč imeli z zgago manj težav. Spanje na boku pa je po nekaterih navedbah manj primerno, če si ne želite obraznih gub! Nastajanje teh – predvsem na predelu ust in nosu – naj bi namreč pri spanju v tem položaju povzročilo pritiskanje obraza na blazino.

Spanje na trebuhu

Na trebuhu naj bi pogosteje spali ljudje, ki so družabni, a nekoliko težje sprejemajo kritiko ter so pogosto napeti in občutljivi. Spanje na trebuhu sicer ne velja za enega od boljših spalnih položajev, saj je v njem naravni položaj hrbtenice zelo težko ohranjati. V tej legi so med spanjem bolj obremenjeni tudi sklepi in mišice, kar nemalokrat povzroča otrplost, ščemenje ali celo bolečino. Spanje na trebuhu je tako manj primerno pri tistih, ki pogosto čutijo bolečine v vratu ali hrbtenici. Po drugi strani pa je položaj precej bolj primeren za tiste, ki smrčijo. Spanje na trebuhu tem smrčanje namreč onemogoča, saj je glava nagnjena na levo ali desno stran, kar preprečuje, da bi se mišice grla popolnoma sprostile.

Ne glede na vaš položaj spanja, priporočamo ležišče Dollar, ki ga izdelamo po meri, v različnih trdotah, ki se optimalno prilegajo vašemu telesu.