Ker je svetloba eden glavnih zunanjih dražljajev, je naše telo pripravljeno, da ponoči počiva, med dnevno svetlobo pa je aktivno.

Čezmerna uporaba elektronskih medijev, večja izpostavljenost svetlobi in ponavljajoče se spremembe v dnevnem načinu življenja so le nekateri razlogi za težave s spanjem. Poleg tega lahko nekatere navade, na primer kajenje, pitje alkohola, čezmerno pitje kave (zlasti pozno zvečer) in celo telovadba ob napačnem času, povečajo težave s trajanjem spanja in kakovostjo spanca.

Povprečna odrasla oseba naj bi spala od sedem do devet ur na dan.

Iz znanstvenih dognanj je razvidno, da je razmerje med kakovostjo spanca in čezmerno telesno težo dvosmerno, kar pomeni, da je nezadosten spanec vzrok za povečanje telesne teže, to pa pomeni, da debelost povzroča motnje spanja.

Sledi nekaj razlogov, zakaj se to zgodi:

Povečan vnos energije

Krajši čas spanja je povezan z večjim vnosom energije. Pomanjkanje spanja vodi do vnosa dodatnih kalorij na dan, pri tem pa se poraba kalorij ustrezno ne povečuje.

Čas prehranjevanja

V primerjavi z ljudmi z normalnim spalnim vzorcem tisti, ki spijo krajši čas, skupno zaužijejo več kalorij in več kalorij zaužijejo pozno zvečer. Večji vnos hrane pozno zvečer je lahko razlog za pomanjkanje spanja.

Manjša poraba energije

Vnos hrane in stanje prehranjevanja sta povezana tudi s krajšim spancem in zaspanostjo čez dan.