Sobne rastline naredijo dom veliko prijetnejši za bivanje. Zaradi svojih živih barv, kakor zaradi funkcije čiščenja zraka, zatorej so rastline vsekakor dobrodošle v naših domovih.

Spoznajte 8 sobnih rastlin, ki bodo izboljšale kakovost zraka v naših domovih, predvsem pa v spalnici.

Jasmin

Jasmin je znan tudi po svojem posebnem sproščajočem vonju, ki so ga koristili že v starodavnih časih. Rastlina ima nežen in blagodejni učinek na telo in um. Jasmin zmanjšuje tesnobo in anksioznost, kar posledično vodi do bolj kvalitetnega spanca.
Rastlini odgovarja toplota in sončna svetloba, zato je priporočljivo, da jo postavite na prostor, ki ima vsaj 5 ur sončne svetlobe. 

Gardenija

Zaradi svojega atraktivnega videza, ter prijetnega vonja, je gardenija pogosta izbira za okrasno rastlino v spalnici. Raziskovalci so prišli do zaključka da sam vonj, ter prisotnost rastline v spalnici, ima zelo podoben vpliv kot pomirjevalne tablete (Valium). 
Rastlini odgovarja sonce, svetloba in toplota. Pri postavljanju rastline, morate biti pozorni, da ima rastlina okoli sebe dobro cirkulacijo zraka, zato je priporočljivo, da jo postavite na okensko polico nad radiatorjem.

Bambusova palma

Bambusova palma je odlična za odstranjevanje dveh kemikalij – trikloretilena in benzena. Kot nalašč za odstranjevanje neprijetnega vonja po cigaret in za odpravljanje težav z dihali. Rastlina ima dobre zmožnosti filtracije, kar bo izboljšalo vaš spanec.
Bambusova palma za rast potrebuje predvsem dovolj vlage. Ustreza ji direktna sončna svetloba, kot tudi senca.

Baldrijan

Baldrijan je roža trajnica, ki med poletjem naredi bele, rdeče ali pa rožnate cvetove. Rastlina se uporablja za zdravljenje utesnjenosti, nespečnosti in hiperaktivnosti. Baldrijan sprošča pomirjujoč vanilijev vonj, ki pomaga za boljši spanec. 
Roža potrebuje minimalno 6 ur sončne svetlobe in dovolj vlage. 

Fikus

Fikus uvrščamo med rastline, ki čudovito izgledajo in so odličen čistilec zraka. 
Rastlino postavite v prostor z minimalno količino direktne sončne svetlobe. Če bo rastlina izpostavljena soncu, bodo listi odpadli.  

Aloe Vera

Že v času faraonov, so poznali pozitivne učinke aloe vere. Tako kot taščin jezik, tudi aloe vera v nočnih urah oddaja kisik v prostor, ter s tem izboljša kvaliteto zraka v prostoru. V primeru, da je zrak zasičen z nevarnimi toksini, se na listih pojavijo rjave pike, ki nas opozarjajo na samo kvaliteto zraka. Rastlina ne potrebuje skoraj nikakršne nege (zalivanje), vendar zahteva dovolj sončne svetlobe, zato naj si najde mesto na vaši okenski polici.

Zaradi mnogih zdravilnih lastnosti (čiščenje zraka, blaženje opeklin,pikov, itd), se je pojavila  tudi na samemu vrhu seznamu NASE, kot čistilna rastlina.

Zlati potos

Vse rastline, ki spadajo v potos družino, so zelo lahke za vzdrževanje. 
Rastlina ne mara izpostavljenosti soncu, vendar obožuje svetlobo. Lahko pa jo vzgojimo tudi pri zelo šibki svetlobi, ob tem pa v obeh pogojih potrebuje mokro prst. 

Taščin jezik

Rastlina v nočnem času oddaja kisik v prostor, ter nase veže ogljikov dioksid, ki ga sproščamo med izdihom iz pljuč. Prav tako uspešno filtrira tudi ostale hišne toksine. Ne glede na svoje ime, je rastlina zelo koristna, saj resnično izboljša kvaliteto zraka v zaprtih prostorih, kar posledično vpliva tudi na samo spanje.

Ne potrebuje veliko vode in svetlobe, zato jo lahko postavite v najtemnejši kot vaše sobe.