Dollar.si - 10 let jamstva

Pogosta vprašanja

1. Kaj je lateks?

Lateks je sestavni del soka drevesa kavčukovca. Pridobivajo ga z obrezovanjem dreves, ki se na ta način smolijo in izločajo sok. Ta gre potem v nadaljnjo predelavo v specializirane tovarne, kjer iz surovine pridobivajo čisti lateks. Uporabljajo ga za izdelovanje lateksove pene za ležišča in vzglavnike, pa seveda za veliko drugih izdelkov.

2. Zakaj lateks?

Razlogov je več. Gre za material naravnega izvora, ki je prijazen do okolja in ljudi. Lateks je edini med vsemi penastimi materiali, ki ima pri obremenjevanju zadostno trajno elastičnost. Ležišča iz lateksa lahko po življenjski dobi postavljamo ob bok vzmetnicam. V določenih pogledih jih tudi močno prekašajo. Poleg tega je lateks zaradi posebnega načina penjenja zelo zračen, antistatičen, antialergijski in točkovno prilagodljiv.

3. Kako vemo, da gre za pravi lateks in ne za plastično maso?

Plastične mase penijo s pomočjo kemičnih penil, lateks pa preprosto z vpihovanjem zraka. Zaradi tega se lateks nikoli ne speni povsem brez napak, ampak je vsake toliko v masi kak nepravilen, večji zračni mehurček. Teh v sintetičnih penah ni. Strokovnjak lahko že o ogledom in otipom ugotovi, za kakšen material gre. Ustreznost materiala se izkazuje tudi s certifikati, v kolikor jih je prodajalec pridobil.

4. Katero ležišče potrebujem?

Ležišče je potrebno izbrati glede na vaše osebne potrebe in lastnosti. Pomembna sta tako model kot trdota. Modeli se med seboj razlikujejo po namembnosti. Trdoto posameznega modela določi naš strokovnjak s pomočjo tabel, ki upoštevajo telesne lastnosti uporabnika, pri nekaterih modelih pa tudi z posebno meritvijo. Seveda se znotraj dopustnih odstopanj upoštevajo tudi individualne želje.

5. Kakšna trdota mi odgovarja?

Že v prejšnjem odgovoru je praktično v celoti podan odgovor tudi na to vprašanje.

6. Ali potrebujem posteljno podnožje?

Ustrezno podnožje je praktično nepogrešljiv dodatek v sodobni postelji. Skupaj z ležiščem optimizira ustrezno prilagoditev telesu, poveča zračnost ležišča na spodnjem delu in podaljšuje njegovo življenjsko dobo. Večina modelov omogoča še dodatno nastavljanje trdote. Obstajajo pa tudi podnožja z regulacijo naklona, opcijsko tudi na električni pogon.

7. Ali potrebujem nadvložek?

Nadvložek sicer ne sodi med nepogrešljive dodatke, ima pa seveda svoje prednosti. Obstaja več vrst nadvložkov, nekatere uporabljamo zaradi dodatne toplote in prožnosti, ki jo dajejo ležiščem, nekatere pa zgolj zaradi zaščite ležišča.

8. Ali je lateks res vroč?

Lateks vsekakor ni hladen material. Že na otip daje prijeten, topel občutek. Nikakor pa ležišče iz pravega lateksa ni vroče, saj zaradi dobre zračnosti in sposobnosti odvajanja odvečne vlage preprečuje vroč občutek. Veliko je odvisno tudi od kakovosti prevleke. Žal danes najdemo na tržišču tudi ležišča iz sintetičnega lateksa, ki so na prvi pogled zelo podobna ležiščem iz naravnega lateksa, vendar veliko bolj vroča. Ker dostikrat zelo površno pregledamo izdelke, ki jih kupujemo, se prav lahko zgodi, da bomo med spanjem potili in misleč, da spimo na naravnem lateksu, krivili material.

9. Kateri vzglavnik naj izberem?

Če imamo težave z vratnim delom hrbtenice, je vsekakor potrebno izbrati takega, ki je namenjen »težavnim« vratovom. Taki vzglavniki so nastavljivi po trdoti in višini, zato si ga lahko prilagodimo našim potrebam. Če pa teh težav nimamo, je pri izbiri potrebno upoštevati napogostejši spalni položaj.

10. Ali lateks res ni primeren za vlažne prostore?

Prav nasprotno. Ležišče iz lateksa je zelo primerno za vlažne prostore, saj v jedru nikoli ne zadržuje vlage. Znoj, ki ga sprejme, takoj odda prevleki na spodnji strani, zaradi česar je priporočljivo ležišče postaviti na zračno dno, da se lažje in hitreje osuši. Pri vzmetnicah je pretočnost zraka skozi jedro bistveno slabša, saj morajo biti plasti pod prevleko dovolj kompaktne, da zadržijo vzmeti. Zaradi tega prihaja do zastajanja vlage v jedru, ki lahko povzroči plesnenje z notranje strani. To uporabnik opazi šele po nekaj letih, ko ležišče začne smrdeti po plesni. Pri ležiščih iz navadnih pen pa znoj ne pride niti do jedra, ampak ostaja v zgornjih plasteh ležišča.

11. Lateks ne sme na sonce

Res je. Lateks je naraven material in kot tak občutljiv na UV žarke, ki povzročajo pospešeno staranje. Podobno kot bi nezaščiteno kožo izpostavili soncu. Rezultat nam je znan.

12. Alergija na lateks

Kot mnoge druge snovi, ki jih uporabljamo sodobni ljudje, tudi lateks občasno nastopa kot potencialni alergen. Ob tem je treba vedeti, da je bistveno več ljudi alergičnih na živalsko dlako, torej tudi na volno. Število alergij na lateks je zanemarljivo majhno. Kot zanimivost lahko povemo, da so žvečilni gumiji narejeni iz lateksa, zato lahko zelo preprosto preverimo našo morebitno alergijo.


Potrebujete pomoč?

Vprašajte nas preko spletnega operaterja ali:

Preko telefona: 01 520 93 00
Preko e-pošte: info@dollar.si

Ležišča po meri

Vsa Dollar ležišča izdelamo po meri, posebej za vas. Tako si lahko izberete udobje povsem po svojih željah – ležišča izdelamo tudi v nadstandardnih merah in različnih trdotah. Pri kakovosti ne sprejemamo kompromisov, zato vam ponujamo samo najboljše materiale in vrhunsko izdelavo.