Dollar.si - 10 let jamstva

Postelja in zdravo spanje

Dober spanec je v veliki meri odvisen od kakovostne postelje. Ustrezno morata biti izbrana predvsem ležišče in vzglavnik, glede na želje, potrebe in zahteve vsakega posameznika, saj ni rečeno, da je tisto, kar je dobro za enega, dobro tudi za drugega. Predpogoj za zdravo spanje je pravilen položaj hrbtenice, na katerega čez dan vplivamo zavestno s svojo držo, ponoči pa je ta odvisen predvsem od trdote ležišča, oblike vzglavnika in spalnih navad posameznika.
Največkrat se tega zavemo in začnemo razmišljati o nakupu novega ležišča oz. vzglavnika šele takrat, ko se pojavijo prve bolečine v vratnem in ledvenega predelu hrbtenice, ali ko se zjutraj zbujamo nenaspani in utrujeni. Razlogi za te težave velikokrat tičijo prav v neustrezno izbranem ali dotrajanem ležišču. Žal ljudje o tem premalo razmišljamo, kljub temu, da gre za izdelke, ki jih uporabljamo več let, vsak dan povprečno osem ur in lahko bistveno pripomorejo h kakovosti spanja.

Postelja in okvir

Udoben spanec vam bo omogočila postelja, ki bo vsaj 8 % daljša od vaše telesne višine in široka vsaj 80 cm za eno osebo (zakonsko ležišče 180 cm). Posteljno dno mora biti zračno, zato so stara posteljna dna (iverica, iverna plošča) povsem neustrezna. Najprimernejše posteljno dno je sestavljeno iz 26-28 prožnih letvic, ki so prek posebnih kavčukovih nosilcev vpete v lesen okvir Luxoflex. Ležišču ali vzmetnici omogoča, da se med spanjem stalno prezračuje. Prednost posteljnega dna Luxoflex je tudi njegova prožnost. Ta lastnost omogoča, da se pod ramami in boki, kjer so pritiski človekovega telesa na ležišče največji, poleg vzmetnice ali lateks ležišča dodatno podaja tudi posteljno dno. Pri boljših izvedbah si lahko sami doma po želji nastavljamo trdoto ležišča v ledvenem delu. Nekateri modeli imajo možnost nastavitve 12 različnih višin vzglavja in vznožja. Posteljna dna Luxoflex lahko vgradimo v vsak posteljni okvir.

Oglejte si posteljna dna Luxoflex

Bio ležišča iz lateksa

Na zahtevnem evropskem trgu se v zadnjih 20-ih letih za izdelavo visokokvalitetnih ležišč in vzglavnikov kot polnilo uporablja predvsem lateks. Tovrstna ležišča nimajo v jedru nobenih kovinskih vzmeti. Namesto njih za udobje skrbi predelan naravni kavčuk – lateks, ki je zelo prožen in nudi konstantno oporo hrbtenici po celi dolžini telesa. Lateks je zaradi svoje strukture zelo zračen in antibakterijski material in je zato zelo primeren tudi za alergike. Skoraj vsa ležišča imajo prevleko z zimsko in letno stranjo. Izbiramo lahko med različnimi trdotami jeder.

Oglejte si vse modele bio ležišč iz lateksa

Trdota ležišča

Ob izbiri ležišča je zelo pomembno, da dobro razmislimo o ustrezni trdoti. Mnenja, da je le trdo ležišča dobro, že dolgo ne velja več. Vsi vemo, da se vsak prožen material (tudi jedro ležišča) pod različnimi obremenitvami (30 kg, 70 kg) različno ugrezne. Tako se tudi ležišče pod človekom z 90 kg povsem drugače poda kot pri človeku s 60 kg. Ustrezno izbrana trdota ležišča je tista, ki omogoča hrbtenici pravilen in konstanten fiziološki položaj. Gledano s strani v obliki črke S, gledano od zadaj pa v ravni liniji. To dosežemo le, če se ležišče tam, kjer so pritiski telesa največji (rame, boki), dovolj upogne in če je ledveni del ustrezno podprt. Pretrdo ležišče se ne poda dovolj, zato ostane ledveni del nepodprt. Posledica tega je, da se ledveni del ukrivi in prilagodi ležišču (namesto da bi bilo obratno). Povečani so tudi pritiski pod ramami in boki (nad 3,5 kg/dm2), kar onemogoča normalno prekrvavitev telesa. Omenjeni položaj je zelo obremenjujoč za hrbtenico, še posebej za njeno mišično strukturo in medvretenčne ploščice, kar še posebej občutijo tisti, ki so že imeli kakršnekoli težave oz. bolečine v križu.

Več nasvetov o pravilni izbiri ležišča

Bio vzglavniki iz lateksa

Vzglavnik je najpomembnejši del ležišča, saj mora biti ne glede na položaj telesa v stalno oporo vratnemu delu hrbtenice. Klasični vzglavniki, polnjeni z volno, puhom ali sintetiko, vratnim vretencem ne omogočajo pravilnega in konstantnega položaja, posledica pa so bolečine, ki se širijo iz vratu v predel ramen. V zadnjem času se za kakovostnejše vzglavnike kot polnilo uporablja lateks –predelan naravni kavčuk, ki je zelo zračen, antialergijski in protistatičen. Njegova dobra lastnost je, da se ne drobi v prah in ga tudi ne privlači, zato se v njem ne zadržujejo klice, bakterije ali pršice, ki bi povzročale oz. pospeševale razvoj astme, senenega nahoda ali drugih alergij.

Oglejte si vse modele bio vzglavnikov iz lateksa

Izbira pravilnega vzglavnika

Ko izbirate vzglavnik, se morate zavedati, da vsak vzglavnik ni primeren za vsakogar. Ljudje smo različno široki čez ramena, spimo v različnih položajih (bok, trebuh, hrbet) in pri legi na boku ramena različno spodvijemo. Imamo tudi različno trda ležišča, vrat pa mora biti vedno podprt tako, da je pri ležanju na boku, gledano s strani, hrbtenica ravna, pri legi na hrbtu pa mora biti podprta tako, da ima obliko dvojnega S. Na trgu obstaja več različnih oblik in velikosti vzglavnikov iz lateksa. Ortopedsko oblikovani vzglavniki so anatomskih in ergonomskih oblik, nekateri pa omogočajo, da si sami nastavite ustrezno višino in trdoto.

Več nasvetov o pravilni izbiri vzglavnika

Novosti

Pri najboljših ležiščih, ki se pojavljajo v zadnjih letih, je jedro razdeljeno na 7 predelov, ki sledijo obliki človekovega telesa. V vsakem takem ležišču imamo tri različne trdote, razdeljene glede na pritiske, ki jih telo vrši na ležišče. Predel pod ledvenim delom, kjer mora biti telo najbolj podprto, je najtrši, predel pod ramo, kjer so pritiski največji, pa najmehkejši. Posebna vmesna trdota se pojavi pod boki. Kljub temu, da ima že samo ležišče tri različne trdote, pa obstajajo še tri različne osnovne trdote ležišč. Ko izbiramo med njimi, moramo upoštevati predvsem telesno težo, višino, želje in zahteve vsakega posameznika. Pravilno izbrano ležišče ustrezne trdote nudi hrbtenici zares optimalen položaj in oporo.

Življenjska doba

Veliko ljudi je prepričanih, da lahko spijo na isti postelji dvajset let ali več. Ker ponoči s potenjem izločimo 1/3 litra tekočine, je treba izdelke za spanje zamenjati že iz higienskih razlogov. Tudi prožnost in funkcionalnost teh izdelkov se zaradi dolgotrajnih obremenitev z leti zmanjšata, čeprav so ti na videz še vedno dobri. Na njihovo trajnost pa vpliva tudi teža človeka in njegove spalne navade. Vzmetnico in ležišče uporabljam v povprečju osem ur dnevno, zato ju moramo redno vzdrževati oziroma na vsakih osem do deset let zamenjati. S tem veliko naredimo za naše zdravje, ki ga (kot na primer druge dobrine) v trgovini ni moč kupiti.

Posvet s strokovnjakom

Ležišča, vzglavnike, posteljna podnožja, volneno posteljnino in druge izdelke za spanje lahko dandanes kupimo tudi »na hitro«, v večjih pohištvenih trgovinah, preko raznih letakov, interneta in reklamnih prodaj. Če pa se zavedamo, koliko lahko s kakovostnim spancem storimo zase, si moramo za izbiro teh izdelkov vzeti čas.
Tako kot se ob bolezni vsi obrnemo na zdravnika, ali ob okvari avtomobila na serviserja, torej na strokovnjaka na svojem področju, ki mu zaupamo, se je smiselno tudi v zvezi z izboljšanjem spanca obrniti na tiste, ki imajo dolgoletne izkušnje in znanje s tega področja. Pozanimajmo se o kakovosti vgrajenih materialov v izdelku, saj bo od njih v veliki meri odvisna tudi kakovost našega počitka. Predvsem pa se posvetujmo o ustreznosti izdelka, saj moramo vedeti, da univerzalno ležišče ali vzglavnik, ki bi bil primeren za vsakogar, ne obstaja.

 


Potrebujete pomoč?

Vprašajte nas preko spletnega operaterja ali:

Preko telefona: 01 520 93 00
Preko e-pošte: info@dollar.si

Ležišča po meri

Vsa Dollar ležišča izdelamo po meri, posebej za vas. Tako si lahko izberete udobje povsem po svojih željah – ležišča izdelamo tudi v nadstandardnih merah in različnih trdotah. Pri kakovosti ne sprejemamo kompromisov, zato vam ponujamo samo najboljše materiale in vrhunsko izdelavo.