Dollar.si - 10 let jamstva

Nasveti za nakup vzglavnika

Kakovost spanja je v veliki meri odvisna od pravilno izbranega vzglavnika, ki je najpomembnejši del ležišča. Najboljši vzglavniki so tisti, ki nudijo glavi in vratnemu delu hrbtenice stalno pravilno oporo, ne glede na položaj ležanja.

Kako izberemo pravi vzglavnik?

Vzglavnik izberemo glede na najpogostejši položaj, v katerem spimo. Vsaka oblika vzglavnika daje drugačno podporo glavi in vratu. Poleg spalnega položaja upoštevamo še telesne značilnosti (širina ramen) in morebitne težave v vratnem delu hrbtenice.

V našem prodajnem programu so na voljo tudi vzglavniki, ki so nastavljivi tako po obliki kot po trdoti. Ravno pri težavah v vratnem delu hrbtenice je ključnega pomena pravilno izbran vzglavnik. Takemu uporabniku vedno svetujemo izbiro nastavljivega vzglavnika, s katerim si bo sam naravnal ustrezno obliko in trdoto.

Najpogostejši vzroki za težave v vratnem delu hrbtenice

Degenerativne spremembe

Med degenerativne spremembe štejemo obrabo medvretenčnih ploščic, malih sklepov in razpad vezi. Posledica teh sprememb je pojav izrastkov, ki utesnjujejo posamezne živčne korenine, ki izhajajo iz hrbtenice. Spremembe povzročajo mravljinčenje rok in vratnega predela.
Zaradi omenjenih vzrokov pogosto pride tudi do utesnjevanja dveh vratnih arterij, ki sta prepleteni med vratnimi vretenci in oskrbujeta male možgane. Zaradi slabše prekrvavitve se zmanjša oskrba s kisikom, kar povzroča nespečnost, jutranje glavobole in tudi vrtoglavico.

Poškodbe

Večinoma gre za nihajne poškodbe vratnega dela hrbtenice, ki običajno nastanejo pri nepričakovanih sunkovitih gibih, velikokrat pri naletih v prometnih nesrečah. Težave se večinoma kažejo v stalno ali občasno prisotnih bolečinah in/ali oteženem premikanju vratu.

Poklicne deformacije

Le-te običajno nastanejo zaradi enoličnih gibov in/ali stalne nepravilne drže (sedenje, sklonjena drža …). Težave povzročajo pospešeno obrabo, ki je opisana v degenerativnih spremembah.

Anatomski in ortopedski vzglavniki Dollar

Vse omenjene težave v vratnem delu hrbtenice, ki je tudi ponoči zelo obremenjena, ublažimo ali povsem preprečimo s pravilno izbranim anatomskim vzglavnikom.

Vzglavniki podjetja Dollar so vedno narejeni iz naravnih materialov: prevleke iz bombaža in polnilom iz lateksa. Klasični vzglavniki, polnjeni z volno, puhom ali celo sintetiko, vratnim vretencem ne morejo nuditi stalnega pravilnega položaja. Materiali, kot npr. sintetične pene, pa so žal slabše trajno elastične in se hitro posedejo. Vprašljiva je tudi zračnost teh materialov.

Vzglavniki za ljudi s težavami

Vsi vzglavniki višjega kakovostnega razreda so nastavljivi po višini in trdoti. Nastavimo jih tako, da najbolje ustrezajo našemu položaju in načinu spanja. Takšen vzglavnik je Ortopedic Vario.

Preventivni vzglavniki

Vzglavniki v tem kakovostnem razredu so namenjeni predvsem ljudem, ki nimajo izrazitejših težav z vratnim delom hrbtenice. Večinoma so prilagojeni določenemu spalnemu položaju. S pravilno podporo ti vzglavniki preprečujejo nastanek bolečin v vratu, zato naj bi jih uporabljali vsi, še preden se pojavijo težave.

To so vzglavniki: Medical, Anatomic in ClassicAir Theta.


Potrebujete pomoč?

Vprašajte nas preko spletnega operaterja ali:

Preko telefona: 01 520 93 00
Preko e-pošte: info@dollar.si

Ležišča po meri

Vsa Dollar ležišča izdelamo po meri, posebej za vas. Tako si lahko izberete udobje povsem po svojih željah – ležišča izdelamo tudi v nadstandardnih merah in različnih trdotah. Pri kakovosti ne sprejemamo kompromisov, zato vam ponujamo samo najboljše materiale in vrhunsko izdelavo.