Dollar.si - 10 let jamstva

Nasveti za nakup ležišča

 

Med izdelki, ki jih ljudje največ uporabljamo, je ležišče vsekakor povsem pri vrhu, čeprav mu običajno ne posvečamo veliko pozornosti. Prav od kakovosti ležišča je odvisno naše počutje, tako med počitkom kot po njem, saj le kakovosten počitek prinaša dobro počutje zjutraj in skozi ves dan. Ležišče vpliva tudi na našo hrbtenico, saj nam lahko zaradi neudobnosti in slabe kakovosti prinaša številne težave. Dobro ležišče pa deluje prav nasprotno: preprečuje nastanek težav, obstoječe pa blaži in omogoča normalen počitek.

Ustrezno ležišče mora zadostiti najmanj trem zahtevam:

1. Ortopedska ustreznost

Točkovna prilagodljivost

Ležišče mora biti narejeno iz materialov, ki omogočajo točkovno prilagajanje ležišča telesu. Taki materiali so lateks, pena, voda in posebna vrsta žepkastih vzmetnic (TFK). Klasične vzmetnice so prilagodljive ploskovno in s tem ne izpolnjujejo niti prvega pogoja za ortopedsko ustreznost.

Primerna trdota

Trdota je ključnega pomena za pravo podporo telesu in hrbtenici. Pretrda ležišča preslabo podpirajo ledveni del, zato je hrbtenica med spanjem rahlo ukrivljena. Prav tako neustrezna so premehka ležišča. V podjetju Dollar trdoto ležišč izbiramo na podlagi teže in višine uporabnika.

Struktura jedra

V preteklosti so bila vsa ležišča po celotni površini enako trda. Novejša znanstvena spoznanja so prinesla ležišča, ki z različnimi stopnjami trdote po površini omogočajo še optimalnejše prileganje. Ležišče je razdeljeno v tri do sedem con, ki sledijo in posnemajo obliko telesa. Najboljša med njimi so 7-conska.

2. Ustrezna udobnost

Občutek trdote mora biti ravno pravšnji. Ležišče mora s svojo trdoto omogočati pravilno podporo, po drugi strani pa nam mora biti ravno prav udobno. Po občutku ne premehko in ne pretrdo. Noben del telesa namreč ne sme biti preveč obremenjen. Prevelike točkaste obremenitve imajo za posledico slabo prekrvavitev podkožja na stisnjenem delu in povzročajo preveč impulzov za obračanje med spanjem.

Toplotna ustreznost

Sodobno ležišče mora biti izdelano iz materialov, ki uspešno odvajajo odvečno vlago in so sposobni ustrezno regulirati temperaturo. S tem poskrbijo, da nam ni niti vroče, niti mraz.

Alergijska nevtralnost

Sodobni človek se srečuje z velikim porastom alergijskih obolenj. Velikokrat so prav neustrezna ležišča tista, ki povzročajo največ težav. Lateks je na tem področju v absolutni prednosti pred ostalimi materiali, ker sam po sebi redkokdaj nastopa kot alergen (alergijo na lateks zlahka preverimo z žvečilnim gumijem). Zaradi visoke zračnosti in strukture je izrazito negostoljuben pršicam in ostalim mikroorganizmom.

3. Uporabna doba vsaj 10 let

Vsem zgoraj naštetim pogojem do popolnosti ustrezajo samo ležišča iz lateksa. Paziti moramo še na sestavo ležišča in ustrezno trdoto. Absolutno pa je potrebno pravilno izbrati tudi ustrezno kakovost, saj je dandanes na trgu ogromno podobnih izdelkov, ki se razlikujejo po kakovosti.

Pomen pravilno izbrane trdote

Trdota ležišča je tisti dejavnik, ki poleg točkovne prilagodljivosti najbolj vpliva na podporo telesa in s tem na pravilno lego hrbtenice med ležanjem.

Če je ležišče PRETRDO, telesnim izboklinam, predvsem ramam in bokom, ne dopušča zadostne ugreznitve. Ledveni del zato ni dovolj podprt in hrbtenica je preveč iztegnjena (sploščena).
Če je ležišče PREMEHKO, telesnim izboklinam dopušča preveč ugrezanja. Ledveni del je preveč podprt in hrbtenica je preveč ukrivljena.
Če je ležišče PRIMERNO TRDO, hrbtenica leži v svojem optimalnem položaju, ki povzroča najmanj težav in določene težave celo blaži ali jih povsem odpravi.

Neustrezna trdota daje nelagoden občutek. Veliko ljudi se neustrezne trdote sčasoma privadi, vendar lahko dolgotrajna uporaba takega ležišča naredi veliko škode. Slaba prekrvavitev podkožja na določenih delih telesa je velikokrat posledica izrazito trde podlage, saj prihaja na delih, kjer se telo stika s podlago, do utesnjevanja, ki otežuje pretok krvi. Posledica nepravilne podpore je tudi prepogosto menjavanje položaja. Nepravilen in neudoben položaj ali slaba prekrvavitev določenega dela podkožja v naši podzavesti sprožajo impulz za obračanje, kar neposredno slabša kakovost počitka, saj pri obračanju preidemo iz globokega spanja v plitvo, ali pa se celo prebudimo.


Potrebujete pomoč?

Vprašajte nas preko spletnega operaterja ali:

Preko telefona: 01 520 93 00
Preko e-pošte: info@dollar.si

Ležišča po meri

Vsa Dollar ležišča izdelamo po meri, posebej za vas. Tako si lahko izberete udobje povsem po svojih željah – ležišča izdelamo tudi v nadstandardnih merah in različnih trdotah. Pri kakovosti ne sprejemamo kompromisov, zato vam ponujamo samo najboljše materiale in vrhunsko izdelavo.